Естонският премиер Кая Калас съобщи във вторник, че подкрепя нидерландският си

...
Естонският премиер Кая Калас съобщи във вторник, че подкрепя нидерландският си
Коментари Харесай

Кая Калас подкрепя Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

Естонският министър председател Кая Калас заяви във вторник, че подкрепя нидерландският си сътрудник Марк Рюте за поста общоприет секретар на НАТО , написа " Политико ".

" За мощен НАТО би трябвало да гледаме трезво към Русия, да увеличим разноските за въздържане и защита , да подкрепим участието на Украйна и географския баланс ", сподели тя в изказване, оповестено в обществените медии.

" Обсъдих това задълбочено с Марк Рюте и той се ангажира с тези цели. Естония може да го поддържа за общоприет секретар на НАТО ", добави Калас.

Нейната поддръжка е огромна победа за Рюте, който се бори да получи поддръжка отвън Западна Европа и Северна Америка.

НАТО, чиято  бе оповестена от от френския президент Еманюел Макрон през 2019 година, възвърна смисъла си с помощта на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна , приветствайки два нови членове - - през последните месеци.

Въпреки това, евентуалното завръщане на някогашен президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Белия дом породи опасения в Европа, че Вашингтон може да се отдръпна от военния съюз и сигурността на Европа.

По-рано във вторник Калас трябваше да отхвърли първоаприлска смешка, в която се споделяше, че тя има поддръжката на тежка категория, в това число Съединените щати, Франция, Германия и Обединеното кралство, с цел да управлява НАТО.

Пътят на Рюте към поста стана по-ясен, когато един от противниците му, латвийският външен министър подаде оставка поради скандал с разноски за полети.

Но Рюте към момента е изправен пред конкуренция от , който разгласи изненадваща кандидатура предишния месец, потвърждавайки, че НАТО ще завоюва от вероятността на Източна Европа.

През уикенда турският президент Реджеп Тайип Ердоган изложи изискванията си, с цел да поддържа кандидатурата на Рюте, които включват взимане под внимание на " сензитивните " страни отвън Европейски Съюз. В момента на кандидатурата на нидерландския водач.
 Ердоган е сложил изискване на Марк Рюте за НАТО
Ердоган е сложил изискване на Марк Рюте за НАТО

Алиансът търси нов общоприет секретар
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР